Szarlotka po królewsku

 

 

 

 

 

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Składnik na masę jabłkową:

  • 2 kg winnych jabłek
  • 1 galaretka (pomarańczowa lub czerwona)
  • cukier według uznania

Składniki na krem:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy bez cukru (na 1/2 l mleka)
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Mąkę, proszek i cukier wymieszać, dodać margarynę – ja ścieram na tarce o grubych oczkach – delikatnie wymieszać, dodać żółtka i śmietanę i zagnieść ciasto. W razie konieczności podsypać delikatnie mąką. Cisto należy wyrabiać do momentu, aż zaczną robić się pęcherzyki powietrza. Następnie schłodzić ciasto w lodówce i upiec na złoty kolor (ok. 40min w temp. 180 st ).

Gdy ciasto się piecze możemy zająć się jabłkami.

Jabłka należy obrać i pokroić w grubą kostkę, włożyć do garnka i dusić aż prawie się rozpadną. Należy pamiętać aby dość często mieszać żeby się nie przypaliły. Pod koniec duszenia dodać cukier oraz galaretkę (w proszku) i wymieszać. Tak uprażone jabłka wyłożyć na przestudzone już ciasto.

Ciasto z jabłkami odstawiamy żeby sobie stygło i zabieramy się za krem:)

W 1/3 szklanki mleka rozrabiamy budyń i mąkę. Pozostałe mleko gotujemy z cukrem i cukrem waniliowym. Do gotującego się mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy aż zgęstnieje. Odstawiamy do ostygnięcia.

Margarynę miksujemy na gładką masę i powoli dodajemy zimny budyń. Całość miksujemy przez chwilę aby wszystko się ładnie połączyło. Tak przygotowany krem nakładamy na wystudzone wcześniej ciasto i posypujemy np. startą czekoladą.

Smacznego! :)

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.