Jogurtowiec

Składniki:

  • 4-6 jajek
  • mały jogurt naturalny (ok. 160-180 gram)
  • dwa kubeczki* cukru
  • 3 kubeczki* mąki pszennej
  • 1 kubeczek* oliwy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • zapach śmietankowy

*kubeczek po jogurcie :)

Przygotowanie:

Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jogurt. Mąkę z proszkiem przesiać do masy i delikatnie wymieszać. Ciągle mieszając dodać oliwę i aromat śmietankowy. Ciasto wylać na przygotowaną wcześniej blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 45-50 minut w temperaturze 180 stopni C.

Po upieczeniu posypać cukrem pudrem i voila :-)

Ja osobiście lubię wersję przekładaną ulubionym dżemem :-P

19 Komentarze

  1. Witam wczoraj zobaczyłam przepis a dziś już go wypróbowałam….suuuperrr polecam ciasto, puszyste pycha:)łatwe w dodatku i moło kosztowne…ja go trochę urozmaiciłam wrzucając do niego śliweczki…poezja rakiego przepisu szukałam:)

    • Ciasto to można dowolnie urozmaicać. Można np. podzielić je na dwie części, do jednej dodać kakao a do drugiej np. owoce i upiec w wąskich blaszkach każde oddzielnie. Wtedy mamy dwa różne ciasta za jednym zamachem :)

  2. chciałam zapytac co to znaczy miara na kubeczki kubeczki magą zawierać różną zawartosc ..nie lepiej było napisac normalnie zeby kazdy wiedział ile to jest????

  3. Miarką do składników jest kubek od jogurtu użytego do ciasta. Np. ja użyłam Jogurtu Danone Naturalny 165g . Jeżeli używam innego jogurtu np. 350g to pozostałe składniki odmierzam w kubku po tym jogurcie (350g). Wtedy ciasto jest większe i robię na dużej blaszce.

Dodaj komentarz

Wymagane pola są oznaczone *.